Inteliumlaw

Як відкрити IT компанію за кордоном?

Inteliumlaw » Компанії » Як відкрити IT компанію за кордоном?
How they make success happen
Picture of Inteliumlaw legal team

Inteliumlaw legal team

Юридична команда Inteliumlaw: Ваші партнери в юридичній досконалості. Довірте нам вирішення ваших юридичних проблем з точністю та відданістю справі

Зміст

Інформаційні технології вже стали однією з провідних галузей бізнесу. Кожна людина щодня користується десятками різних сервісів. Із року в рік зростає потреба в нових доступних IT-послугах. Тому створення бізнесу у цій сфері є продуктивним рішенням. Багато підприємців запитують, як відкрити IT-компанію в 2022 році, уникаючи помилок і бюрократичних труднощів.

Як відкрити власну IT-компанію?

Спершу необхідно вирішити низку основних питань. Компанія повинна мати унікальну назву. Ця вимога є актуальною для будь-якої країни. В іншому разі система вкаже на плагіат і підприємець отримає відмову в реєстрації.

Не менш важливою є й організаційно-правова форма майбутнього підприємства. Від неї залежать система оподаткування та безліч супутніх факторів. Але на цьому етапі вже можуть виникати труднощі. У різних країнах умови можуть значно відрізнятися. Тому без допомоги досвідчених юристів обійтися дуже важко. Форма господарювання підбирається залежно від юрисдикції та особливостей діяльності підприємства.

Як вибрати юрисдикцію для IT-компанії?

Зараз найбільшу популярність серед охочих відкрити свій бізнес мають країни Євросоюзу і США. Кожна держава пропонує свої переваги для IT-компаній. Остаточне рішення власник приймає, враховуючи нюанси роботи та власні уподобання. Спершу варто визначитися з ключовими особливостями діяльності:

Умови діяльності у різних юрисдикціях

Якщо йдеться про відкриття фірми в одній із країн Євросоюзу, потрібно взяти до уваги, що інвестори вважають за краще співпрацювати з локальними

Порівняльна таблиця юрисдикцій для ІТ

Як відкрити IT-компанію в Україні?

В Україні досить поширені технології, адже вона вважається ІТ-хабом. Тому починати відкриття слід із ретельної аналітики конкурентоспроможності та створення унікальних пропозицій.

З юридичної точки зору відкриття компанії не є чимось складним. Достатньо визначитися із формою реєстрації. Найбільш популярними є ФОП та ТОВ. Останній варіант підійде, якщо передбачаються залучення кількох засновників та високі обороти. У такому разі необхідно врахувати і підводні камені такої форми власності. Наприклад, необхідність створення статуту та документів, що регламентують права власників часток та можливості для виходу.

Зараз Україна пропонує особливий режим роботи для IT-компаній «Дія сіті». Режим передбачає пільгові правила оподаткування оплати праці ПДФО та соціальним внеском, можливість обрати систему корпоративного оподаткування – звичайний податок на прибуток 18% або податок на виведений капітал 9%. Головні вимоги: дохід від кваліфікованого виду діяльності не менше 90%, відсутність негативних факторів, середня чисельність співробітників та гіг-фахівців компанії становить не менше 9 осіб, середньомісячна винагорода залучених працівників та гіг-фахівців компанії становить не менше 1200 євро у гривневому еквіваленті.

Як відкрити свою IT-компанію легко та швидко?

Процедура реєстрації має безліч складнощів та нюансів. Не кожен може без помилок пройти весь шлях відкриття компанії. Особливо, якщо у Вас немає відповідних навичок. Єдиний спосіб спростити процедуру – звернутися до досвідчених юристів. Наші юристи спеціалізуються в тому числі й на цьому питанні.

Ми виконаємо аналіз запланованої діяльності бізнесу, врахуємо ваші вимоги та уподобання і підберемо оптимальну юрисдикцію. Надалі наші співробітники зможуть реалізувати всі необхідні дії для інкорпорації, зокрема підготувати необхідні документи та організувати процес. В результаті у Вас буде компанія, зареєстрована в рамках чинного законодавства обраної країни, яка відповідатиме усім поставленим Вами цілям та вимогам.

КраїнаПодаткова ставкаНаявність пільг для ІТАльтернативные режимыСтоимость открытия
КіпрПодаток на прибуток — 12,5%. ПДВ — 19%. На виплату дивідендів — 0%2,5% за правилами IP BoxНіСередня
БолгаріяПодаток на прибуток — 10%. ПДВ — 20%. На виплату дивідендів — 5%.НіНіНижче за середню
Румунія
Податок на прибуток — 16%. ПДВ — 19%. На виплату дивідендів — 5%.Ні
При виручці менше ніж 1 млн євро діє пільгова податкова ставка. 1% за наявності працівників та 3% за їх відсутності.
Нижче за середню
ЛитваПодаток на прибуток — 15%. ПДВ — 21%. На виплату дивідендів — 5%.5% за правилами IP Box
Якщо річний дохід становить менше 300 тис. євро, а кількість працівників не перевищує 10 осіб, у перший рік податок не нараховується. Надалі він становитиме 5%.
Низька
ЛатвіяПодаток на виведений капітал — 20% ПДВ — 21%.НіНіНижче за середню
Естонія
Податок на виведений капітал — 20%. ПДВ — 20%. На виплату дивідендів — 0% (є винятки).НіНіСередня
ПольщаПодаток на прибуток — 19%. ПДВ — 23%. На виплату дивідендів — 5% (за певних умов).5% за правилами IP Box.Для новостворених компаній та тих, де річний виторг менший ніж 2 млн євро, застосовується ставка 9%. Компанія може перейти на оплату податку на виведений капітал за ставкою 20% чи 10%Середня
ГрузіяПодаток на виведений капітал — 15%. ПДВ — 18%. На виплату дивідендів — 0% (за певних умов).За наявності статусу міжнародної компанії податок на прибуток становитиме 5%. Фірми, які мають статус Virtual Zone, звільнені від сплати ПДВ та податку на прибуток.НіСередня